Photo Rating Website
Start KURNIK OL xliveredist xlandera x1 plyn G004
mięso pozbawione zapachu mięsa

aaaaObiektyw-nieaaaa

Temat: Jak nie wyskoczyc z balkonu...
> potrawy pozbawione soli zawsze będą jałowe bez względu na to jakimi ziołami i sosami się je przyprawi.< Oczywiscie masz racje,ale okazuje sie,za sa myki, ktore jednak lagodza przykrosc.Juz od kilku dni nie sole niczego i nie jem nic co zawiera sol,taka dolożoną.I zyje.Moze nie tak smacznie jak do tej pory,ale jednak.Mieso przygotowane bez zadnych przypraw,a mieso przyprawione tak jak mi podpowiadalo kilka osob w tym watku to niebo a ziemia. Szczegolne podziekowania dla em-es za podsuniecie pomyslu przyprawy w diecie bezsolnej.Kupilam ja bez problemu i wyprobowalam w doprawieniu miesa.Dla mnie rewelacja,chociaz mialam poczatkowo obiekcje przed jednym ze skladnikow przyprawy- gozdzikiem.Niepotrzebnie.WSpanialy zapach przy obrobce miesa,smak rowniez.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,94592361,94592361,Jak_nie_wyskoczyc_z_balkonu_.html



Temat: dlaczego nie można wieprzowny?
mięsa solonego i peklowanego. Obok bakterii denitryfikujących do grupy bakterii halofilnych należą również i inne drobnoustroje (pałeczki grupy okrężnicy, Tetracoccus carneus, Proteus vulgaris). Źródłem, z którego w czasie peklowania powstają tlenki ... = 2 NaN02 + 02) przebiega aktywnie w środowisku pozbawionym dostępu powietrza, w obecności pożywki pod postacią białek i cukru, którego pH jest niższe od 6. Uproszczony schemat chemizmu peklowania (rozkładu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,40079252,40079252,dlaczego_nie_mozna_wieprzowny_.html


Temat: Kuchnia na wędrówce
poszukaj rozwiazań w tym: Ze świeżego łososia(nie wędzonego) można zrobic doskonałego tatara.Tu muszę podkreslić jedną rzecz- wiekszość łososi na naszym rynku pochodzi z hodowli.Łosoś jest rybą drapieżną,mięsożerną,przez co jest karmiony paszą ... morzu lub podczas wędrówek wędkarskich w Skandynawii.Gdy już mamy takiego łososia starannie drapiemy SUROWY filet widelcem.Siekany czy mielony smakuje całkiem inaczej(gorzej). Nadrapane widelcem czy tępym nożem skarwki miesa(bez ości) doprawiamy podobnie jak tatara z polędwicy,a więc cytryna,sól,pieprz, drobniutko posiekana cebulka,może byc ogórek,oliwa,(dobra),żółtko.PYCHOTA. Zupę rybną można robić ze wszystkiego,ale mnie osobiście najmniej smakuje zupa z ryb morskich. Zapach tranu jest dla mnie zbyt ... siatkę zwiniętą w lejek a nawet od biedy przez nowe rajtuzy(kosztują grosze)Najlepszy jest jednak durszlak, bo przepuszcza strzępki mięsa z drobnicy,przez co zupa jest zawiesista. Wywar wzbogacam liściem laurowym,zielem,pieprzem ziarnistym i nastawiam ponownie na ogień, wrzucając uprzednio do niego filety ryb dużych,pozbawione ości.Teraz z zupą obchodzę sie delikatnie, by nie rozwalić tych filetów. Jak mięso jest już ugotowane delikatnie wykładam na talerze ... żarem(niekoniecznie ostrym) Po upieczeniu można tylko palce oblizywac. Nie trzeba ryb smażyć,a mogą to robić nawet dzieci. I na koniec jedna uwaga- mieso ryby ugotowanej lub upieczonej jest białe. Mięso ryby...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81201055,81201055,Kuchnia_na_wedrowce.html


Temat: łosoś wędzony
Ze świeżego łososia(nie wędzonego) można zrobic doskonałego tatara.Tu muszę podkreslić jedną rzecz- wiekszość łososi na naszym rynku pochodzi z hodowli.Łosoś jest rybą drapieżną,mięsożerną,przez co jest karmiony paszą dla takich ryb,a ta ... wędkarskich w Skandynawii.Gdy już mamy takiego łososia starannie drapiemy SUROWY filet widelcem.Siekany czy mielony smakuje całkiem inaczej(gorzej). Nadrapane widelcem czy tępym nożem skarwki miesa(bez ości) doprawiamy podobnie jak tatara z polędwicy,a więc cytryna,sól,pieprz, drobniutko posiekana cebulka,może byc ogórek,oliwa,(dobra),żółtko.PYCHOTA. Zupę rybną można robić ze wszystkiego,ale mnie osobiście najmniej smakuje zupa z ryb morskich. Zapach tranu jest dla mnie zbyt dominujący .Jednak ludzie robią ... a nawet od biedy przez nowe rajtuzy(kosztują grosze)Najlepszy jest jednak durszlak, bo przepuszcza strzępki mięsa z drobnicy,przez co zupa jest zawiesista. Wywar wzbogacam liściem laurowym,zielem,pieprzem ziarnistym i nastawiam ponownie na ogień, wrzucając uprzednio do niego filety ryb dużych,pozbawione ości.Teraz z zupą obchodzę sie delikatnie, by nie rozwalić tych filetów. Jak mięso jest już ugotowane delikatnie wykładam na talerze filety,a zupę dosmaczam solą(na ... można tylko palce oblizywac. Nie trzeba ryb smażyć,a mogą to robić nawet dzieci. I na koniec jedna uwaga- mieso ryby ugotowanej lub upieczonej jest białe. Mięso ryby niedopieczonej,niedogotowanej,niedowędzonej( w procesie wędzenia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,80552246,80552246,losos_wedzony.html


Temat: przewodnik dla miesozercow
prosze bardzo: moze pomoze troszkę;-) Zdrowe mieso Wołowina Rostbef, antrykot, zrazówka i ligawa to najlepsze części do pieczenia. Chudą i delikatną polędwicę można również piec zarówno w całości, jak i w ... na teflonowej o grubym dnie, pod warunkiem, że używamy niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Patelnię należy dobrze rozgrzać zanim wrzucimy mięso. Steki można też pokroić na paseczki i użyć w potrawach typu stir-fry lub w kostkę na szaszłyki. Szczególnie dobrze do tego ostatniego celu nadaje się rumsztyk, ponieważ jego mięso jest zwarte i nie ma obawy, że ... sprawia, że mięso staje się miękkie i soczyste. Łopatka, karkówka i rozbratel są delikatniejsze od kawałków przeznaczonych wyłącznie do duszenia, takich jak goleń przednia, jednak zbyt twarde do grillowania lub smażenia. Idealnie nadają się do duszenia i pieczenia. Cielęcina Udziec to doskonały chudy kawałek do pieczenia. Najlepszy jest udziec pozbawiony kości i faszerowany, ponieważ dzięki nadzieniu mięso staje się soczyste i smaczniejsze. ... lub bez i upiec w piekarniku lub na grillu, usmażyć lub udusić. Łopatkę cielęcą z kością faszeruje się i piecze. Można też mięso pozbawić kości, okroić z tłuszczu i przyrządzić gulasz. Goleń najlepiej nadaje się do pieczenia. Pyszne są plastry mięsa krojone wraz z kością, zwane we Włoszech ossobuco. Jagnięcina Udziec, antrykot, plecówka i łopatka doskonale nadają się do pieczenia z kością. ... kości to bardzo delikatne i chude mięso. Można przygotować pyszne szaszłyki lub smażyć cienkie paski w potrawach stir-fry. Wieprzowina Szynka, łopatka i schab to najpopularniejsze kawałki chudej wieprzowiny używane do pieczenia. Tłuszcz można przed obróbką usunąć lub pozostawić – mięso będzie wtedy bardziej soczyste. Polędwiczka wieprzowa jest bardzo chuda i delikatna. Można ją upiec w całości, ewentualnie pokroić w kostkę na szaszłyk ... je gotować lub piec na grillu i podawać na gorąco albo ugotować powoli w wywarze i przyrządzić z nich galaretę. Dziczyzna i ... królik Dziczyzna to m.in. mięso z sarny, jelenia i dzika. Ma charakterystyczny smak i zapach, zawiera pełnowartościowe białko oraz sporo tkanki łącznej, natomiast znacznie mniej tłuszczu. Najcenniejsze jest mięso z części tylnej tuszy, które przeznaczamy do pieczenia, smażenia i duszenia. Mięso z części przedniej jest twarde i wymaga długiego gotowania lub duszenia. Mięso z sarny jest delikatniejsze niż mięso z jelenia. Z obu tych mięs przygotowujemy potrawy jak z wołowiny. Mięso z dzika przyrządzamy jak wieprzowinę, ale konieczne jest wcześniejsze bejcowanie (marynowanie w zalewie z octu, czerwonego wina lub serwatki rozcieńczonych z woda, z dodatkiem cebuli i różnych przypraw). Królik jest wysoko ceniony w kuchni francuskiej i włoskiej. Jego mięso jest lekkostrawne, białe, delikatne i chude oraz zawiera więcej białka niż wieprzowina i wołowina. Można go piec, dusić i gotować w potrawkach....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,58112952,58112952,przewodnik_dla_miesozercow.html



Obiektyw-nie

Designed By Royalty-Free.Org